באיחוד האירופאי הוצגה היום (שלישי) הצעה בפני הפרלמנט, לפיה יש ליצור לכל מדינות האיחוד האירופאי, רישיון אחיד לזכויות יוצרים עבור תוכן אינטרנטי.
מי שהגו את ההצעה הן ויויאן רדינג, הממונה על ענייני מידע, חברה ומדיה, ומגלנה קונבה, הממונה על ענייני צרכנים באיחוד האירופאי.
המצב באירופה כיום הוא שהמסחר במדיה, על שלל סוגיה, מתרכז ברוב המקרים בתוך גבולות המדינה בה יושב המפיץ של אותה מדיה. זאת משום שקשה לתאם בין חוקי זכויות היוצרים של 27 המדינות החברות באיחוד, ולעמוד בדרישות שמכתיבה כל מדינה ומדינה.
אם חוק זה יקבל תמיכה ויעבור, הרי שתהיה זו בשורה מצוינת עבור הצרכנים. הרישיון המאוחד יאפשר העברת סחורות באופן פשוט יותר בין מדינות האיחוד, והתחרות שתתגבר בעקבות המהלך תביא לירידה במחירים.
מי שצפויות להתנגד למהלך שכזה הן סוכנויות האיסוף (collecting agencies), אשר גובות דמי זכויות יוצרים. סוכנויות אלה תצטרכנה להפוך אטרקטיביות יותר עבור עסקים, אחרת אלו יפנו לסוכנויות במדינות אחרות.
עוד בנוגע לזכויות יוצרים באירופה: בשבוע שעבר
הוצג מחדש חוק שלוש הפסילות בצרפת. זאת, שבועיים לאחר שגירסא קודמת של החוק
לא עברה בהצבעה המכרעת באסיפה הלאומית.
ומחקר שנערך לאחרונה על ידי הארגון הבינלאומי, Consumers International, ובדק את
חוקי הקנין הרוחני ואת שיטות האכיפה ב-16 מדינות, קבע כי החקיקה בנושא זה, באנגליה, הינה הכי פחות אפקטיבית להשגת איזון בין מחזיקי הזכויות לבין הצרכנים.
מנכ"ל Consumer Focus, אד מאיו, אמר כי החוק האנגלי הוא הכי ותיק ובו בזמן גם הכי מיושן ולא מעודכן.
כמו כן אמר כי החקיקה הקיימת מגבילה מאוד את הרגלי השמיעה והצפיה ואינה תואמת להתקדמות הטכנולוגיה.