עורכת הדין של ארגון ה- BSA בישראל, נעמי אסיה, הציגה נתונים מאוד מעניינים על היקף הפיראטיות בישראל כמו גם על הנזקים הכלכליים שהפיראטיות גורמת לכלכלה הישראלית. המידע הזה מתבסס, לדברי אסיה, על מחקרים של IDC.
לדעת עו"ד אסיה, צמצום של 10% בתופעת הפיראטיות בארץ יכולה ליצור 3,800 מקומות עבודה בתעשיית טכנולוגיות המידע בישראל. מעבר ליתרונות הברורים לבעלי זכויות היוצרים, ממשיכה עו"ד אסיה, מדובר בצמיחה כלכלית של כמיליארד דולר לשנה ומכך למדינה תצמח הכנסה ממיסים של כ-400 מליון דולר לשנה.
בכל העולם נשמעות קריאות למלחמה בפיראטיות המידע, אך הפעם לאו דוקא מן הצד של בעלי הזכויות. הפעם נקודת המבט רחבה יותר ונשענת על הפגיעה הרחבה יותר של גניבת התוכנה. ממחקר חדש שהתפרסם בבריסל עבור האיחוד האירופי, עלתה תחזית שחורה לפיה עד שנת 2015 למעלה ממיליון איש עלולים לאבד את עבודתם כתוצאה מ
שיתוף קבצים בלתי חוקי .
על פי המחקר, שנערך על-ידי חברת TERA ייעוץ עבור משרד הסחר הבינלאומי באיחוד האירופי, שינויים כלכליים בשוק העבודה כתוצאה מהפסדים שיגרמו הורדות בלתי חוקיות, עלולים להביא לגל פיטורים המוני ברחבי האיחוד.
גם משרד הסחר האמריקני פרסם בשבוע שעבר `
רשימה שחורה ` של מדינות שנמנעות מעשייה מספקת בתחום מניעת שיתוף הקבצים הפיראטי. בראש רשימה זו ניצבת רוסיה, זאת על אף שרק לפני מספר ימים ניהלו ארה`ב ורוסיה שיחות על הצטרפותה של האחרונה ל-WTO, ארגון הסחר העולמי.
במסגרת סקר שבוצע לאחרונה באנגליה על-ידי ארגון consumer focus העוסק בשמירת זכויות באינטרנט עהתברר כי אחוז ניכר מן האזרחים הבריטים אינם מודעים לגבולות המותר והאסור בתחום שיתוף הקבצים. על-פי הסקר, אזרחים רבים אינם בטוחים האם העתקת דיסק למחשבם האישי נחשבת עבירה על החוק.
בישראל תופעת הפיראטיות נפוצה במיוחד. יחד עם זאת, חוק זכות יוצרים החדש ואכיפתו מעידים על הקלה עם מפרי זכויות היוצרים. ניתן גם לראות כי במקרים מסוימים, אף בתי המשפט מנסים ליצור איזון חדש בין הזכות המונופוליסטית של בעל היצירה לבין זכות הציבור לעשות שימוש ביצירתו.
בהחלטה שניתנה לאחרונה, בפרשת
פוטבול אסוסיאיישן פרמייר נ` פלוני ואח` , על-ידי השופטת מיכל אגמון גונן, עסק בית המשפט המחוזי בתל-אביב במספר
סוגיות משפטיות – אינטרנטיות בלתי פתורות באופן ראוי. תוכן החלטה מעיד עד כמה קיים חלל חקיקתי ככל שנוגע לדיני רשת והצורך העצום בהסדרה נורמטיבית.