העתיד כבר כאן, לפחות בבתי המשפט של האיחוד האירופי. צוות המורכב ממומחים למדעי המחשב וממומחים למשפט ולזכויות אדם מאוניברסיטת שפילד ולונדון בבריטניה ובשיתוף עם אוניברסיטת פנסילבניה שבארה"ב הצליח ליצור מערכת בינה מלאכותית לומדת, המסוגלת לחזות כיצד יפסוק בית המשפט בתיקים הנוגעים לשאלת הפרתן של זכויות אדם.
עד כה הצליח השופט הוירטואלי לחזות בהצלחה 79% מתוך קרוב ל-600 התיקים שהובאו בפניו ושנידונו קודם לכן בבית הדין לזכויות אדם של האיחוד האירופי. מדובר באחוזי הצלחה מרשימים המייצרים יכולת ניבוי הנחשבת אמינה.
מערכת קבלת ההחלטות מתבססת על אלגוריתם המאתר דפוסים במסמכים משפטיים בשפה האנגלית שהוגשו לבית המשפט כחלק מההליכים הנידונים. המערכת מחפשת ומאתרת דפוסים חוזרים באותם טקסטים ומשווה אותם למילות מפתח נבחרות אשר נלקחו מסעיפים רלוונטיים של חקיקת זכויות אדם של האיחוד, כגון הסעיף המתייחס לזכות להליך הוגן ולסעיפים המתייחסים לעינויים, ליחס בלתי הוגן ולזכות לפרטיות. הפלט המתקבל מן המערכת מייצר הכרעה בינארית (תשובה של "כן" או "לא") בשאלה האם התבצעה במקרה המסוים הפרה של זכויות אדם.
אם הצלחתה של המערכת בניבוי תוצאות פסיקה גורמת לכם לאי נחת ואתם כבר רואים בעיני רוחכם כיצד שופטים בשר ודם מוחלפים על ידי מכונות וצריכים לחשוש לגורל עבודתם כבר עכשיו, צוות המחקר שבנה את המערכת יוכל להרגיע אתכם ולומר שעוד חזון למועד. הצוות מעדכן כי על פי תוצאות המחקר, לא נראה כי המערכת מוכנה בנקודה זו להחליף את השופט האנושי, אלא תוכל יותר לסייע בזיהוי דפוסי פסיקה ובאוטומציה של תיקים מסוימים ופחות מורכבים. נכון להיום, הכרעת המערכת מתבססת ברובה על נתונים עובדתיים ונסיבתיים ופחות על טיעונים משפטיים, כך שעדיין יהיה צורך בניתוח משפטי מורכב יותר, כזה המצוי כרגע בידיהם של בני האדם המכהנים כשופטים.
מעניין לעניין באותו עניין -
האם בעתיד נשכור את שירותיו של עורך דין-רובוט?